Nowości

Wytworna kolacja w 10 minut

Poniżej znajdziecie przepisy na szybkie, proste i smaczne kolacje.

ssSAŁATKA Z RZODKIEWKĄ, GREJPFRUTEM
I BIAŁYM SEREM Z DRESSINGIEM
MIODOWO-CYNAMONOWYM

 

 

 

Potrzebujemy:

– garść młodego szpinaku
– 1 dojrzałego i miękkiego grejpfruta
– 5-6 rzodkiewek
– 100g sera białego
– szczyptę soli morskiej

Na dressing:

– 1 łyżeczkę skórki startej z grejpfruta
– 1 łyżkę soku z grejpfruta
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/2 łyżki soku z cytryny
– 2 pełne łyżeczki płynnego miodu
– 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu

Przygotowanie:

Szpinak opłukać i włożyć do miski. Z grejpfruta zetrzeć 1 łyżeczkę skórki, odłożyć do dressingu. Grejpfruta obrać i oddzielić dzwonki obrane z błonek. Sok z grejpfruta zebrany na talerzyku zlać do miseczki i zachować. Na szpinaku ułożyć cząstki grejpfruta, posypać rzodkiewkami startymi na tarce, obłożyć kawałkami sera białego. Do miseczki z sokiem grejpfrutowym dodać resztę składników dressingu: skórkę z grejpfruta, oliwę, sok z cytryny, miód, cynamon. Polać sałatkę dressingiem.


 

ss

JABŁKO NADZIEWANE
MIĘSEM Z KURCZAKA

 

 

 

 

Potrzebujemy:

– 4 spore kwaśne jabłka
– 500g zmielonego mięsa z piersi kurczaka
– 1 jajko
– 1 łyżeczkę cynamonu
– pół łyżeczki imbiru
– szczyptę ostrej papryki

Przygotowanie:

Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Z jabłek ściąć „czapeczkę”, wydrążyć. Miąższ pokroić drobno i dodać do mięsa. Farszem napełnić jabłka. Ułożyć na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia i zapiekać przez 20 minut w 200 stopniach.


 

ss

OMLET Z TUŃCZYKIEM

 

 

 

 

 

Potrzebujemy:

– 2 jajka
– pół puszki tuńczyka w sosie własnym
– ½ papryki
– ½ cebuli
– kilka oliwek
– świeże zioła (bazylia, oregano, rozmaryn i rukolę)

Przygotowanie:

Paprykę, tuńczyka, oliwki i cebulę drobno siekamy razem z ziołami. Jajka wbijamy do miseczki i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Wylewamy na patelnię i smażymy.


 

ss

ZUPA POMARAŃCZOWO-DYNIOWA
Z AROMATYCZNĄ SZYNKĄ

 

 

 

 

Potrzebujemy:

– łyżkę oliwy z oliwek
– 1 średnią cebulę
– 1 ząbek czosnku
– 500g dyni obranej i pokrojonej w dużą kostkę
– 1 marchewkę obraną i pokrojoną w talarki
– 1 szklankę soku pomarańczowego i startą skórkę pomarańczy
– 500ml bulionu warzywnego
– sól i pieprz
– chilli
– imbir
– gałkę muszkatołową
– 6 plastrów szynki

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę, dusić przez 3 minuty, aż będzie miękka. Dodać czosnek, dynię i marchewkę, dusić przez około 2 minuty stale mieszając. Wlać bulion, sok z pomarańczy, dołożyć startą skórkę i podgrzewać około 30 minut, aż dynia zmięknie. Po tym czasie zupę zmiksować na puree, doprawić przyprawami. Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć, aby z każdej strony się zarumieniła. Zupę wlać do naczynie i posypać kawałkami szynki oraz natką pietruszki.


 

ss

MIĘSNE MUFFINY Z MANGO,
CHILLI I CYNAMONEM

 

 

 

 

Potrzebujemy:

– 500g mielonego mięsa z indyka
– 1 dojrzałe mango
– łyżkę cynamonu
– 2 szczypty chilli
– 1 jajko
– sól
– pieprz
– łyżkę posiekanej natki z pietruszki

Przygotowanie:

Mango zmiksować w blenderze na mus. Mięso wymieszać z przyprawami, jajkiem, natką pietruszki, nakładać do foremek do muffin. Kciukiem zrobić w nich nieduże zagłębienie. Zapiekać w 180 stopniach C – około 25 minut. Po wyjęciu napełnić zagłębienia musem z mango.

 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie pojawi się na stronie.




× jeden = 9