Nowości

To, czego jeszcze nie wiesz o swojej grupie krwi

Na sobie lub innych prawdopodobnie zauważyłaś, że niektóre osoby mają tendencję do tycia, inne nie mają żadnego problemu z utrzymaniem szczupłej sylwetki. Jeszcze inne nieustannie chorują, inne nie mają żadnych problemów ze zdrowiem. A za to wszystko odpowiedzialna jest, m.in., właśnie nasza grupa krwi.

Podatność na niektóre schorzenia

Badania dowiodły, że osoby z grupą krwi 0 są mniej podatne na choroby serca, jednak bardziej podatne na wrzody żołądka. Z kolei posiadaczy grupy A może dotyczyć większe ryzyko zachorowania na infekcje bakteryjne. Jednocześnie, kobiety o tej grupie krwi, statystycznie, są bardziej płodne, niż posiadaczki innych grup krwi.

Inne badania wskazują natomiast, że grupy krwi AB i B odpowiadają za zwiększone ryzyko rozwoju raka trzustki.

Podatność na stres

Posiadacze grupy A mają wyższy poziom kortyzolu (hormonu stresu) w swojej krwi, co oznacza, że wytwarzają go więcej w sytuacjach stresowych, w przeciwieństwie np. go posiadaczy grupy 0, który wydzielają więcej adrenaliny.

W praktyce oznacza to, że posiadacze grupy 0 dłużej przezwyciężają stres – to dlatego, że organizm szybciej reguluje poziom kortyzolu niż adrenaliny.

Inne bakterie jelitowe, inne trawienie

Różne grupy krwi to różne bakterie jelitowe. Wynika to stąd, że nasi pradawni przodkowie mieli różne rodzaje diet, a ich przewody pokarmowe przyzwyczaiły się przede wszystkim do trawienia jednego rodzaju pokarmu, np. mięsa czy roślin.

Dla przykładu – osoby z grupą krwi A o wiele łatwiej trawią węglowodany, niż np. osoby z grupą krwi 0, które mają tendencję do gromadzenia węglowodanów w postaci tłuszczu.

Różne pokarmy, różne suplementy

Zgodnie w powyższymi stwierdzeniami, założono, że nie wszystkie osoby potrzebują dokładnie takiego samego pożywienia i wartości odżywczych dla utrzymania szczupłej sylwetki i zdrowia.

Właśnie na tej podstawie opracowano odmienne diety, właściwe dla danej grupy krwi. I tak np. dla grupy 0 zaleca się dietę bogatą w mięso, dla grupy A bogatą w rośliny, dla grupy B dietę urozmaiconą, natomiast dla grupy AB zaleca się spożywanie dużych ilości ryb i unikanie czerwonego mięsa.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie pojawi się na stronie.




pięć + 9 =