Nowości

Tarta grzechu warta

Tarty, croissanty i quiche powoli zadomawiają się w kraju nad Wisłą. Wszystko to zawdzięczamy francuskim knajpkom i restauracjom, w których możemy zjeść smaczne śniadania, lunche i obiady w paryskim stylu. Poniżej prezentujemy przepisy na modne tarty – na słodko z jabłkami oraz wytrawną szpinakową.


Tarta grzechu wartaTARTA JABŁKOWA

 

 

 

 

Potrzebujemy:

– 180 g mąki
– 100 g masła
– 6 łyżek cukru brązowego
– 2 łyżeczki cukru z wanilią
– 3 jajka
– 2-3 jabłka
– 1 łyżeczkę cynamonu
– 2/3 szklanki jogurtu greckiego

Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej odrobinę soli, 2 łyżki cukru, łyżkę cukru waniliowego, masło, jajko oraz odrobinę wody. Całość bardzo szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut – dzięki czemu będzie dobrze chrupiące. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód i brzegi foremki, którą następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Kroimy jabłka na półplasterki i układamy na cieście. Przygotowujemy sos – mieszamy 2 jajka z 4 łyżkami cukru, 1 łyżką cukru waniliowego, jogurtem i zalewamy nim jabłka. Tartę zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180-200 stopni. Kroimy na 8 porcji.


 

TARTA ZE SZPINAKIEMTarta grzechu warta


 

 

 


Potrzebujemy:

– 250 g mąki tortowej
– 100 g masła
– 1 opakowanie szpinaku mrożonego
– 1 jajko
– 100 g sera Brie
– garść orzeszków ziemnych, posiekanych
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę, miękkie masło i jajko. Łączymy składniki za pomocą noża, szatkując je. Całość bardzo szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut – dzięki czemu będzie dobrze chrupiące. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód i brzegi foremki, którą następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 180-200 stopni.

W czasie pieczenia, dusimy mrożony szpinak z 1/3 szklanki wody. Ser Brie kroimy na plastry. Po 15 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na nie szpinak a na nim układamy plasterka sera i posypujemy orzeszkami. Tartę ze szpinakiem zapiekamy  około 20 minut w temperaturze 180 stopni (do lekkiego zarumienienia ciasta i stopienia sera). Kroimy na 8 porcji.

Smacznego!

 

2 Komentarze w Tarta grzechu warta

  1. TARTY…. pychaaaaa

  2. Ja często robię tartę z nadzieniem porowym. Moja ulubiona!

    Pora kroję w talarki i dodaję 2 posiekane plastry boczku. Duszę chwilę, jak por zmięknie dodaję jajko ze śmietaną. Taki farsz wykładam na gotowy spód do tarty i zapiekam pół godziny.

    Mniammm

Dodaj komentarz

Twój adres email nie pojawi się na stronie.




cztery + = 11