Nowości

Śliwkowa nutella

Jeśli jeszcze nie odkryliście fantastycznego połączenia śliwki z czekoladą, spróbujcie koniecznie. Taka nutella jest mniej kaloryczna niż oryginalny produkt, a smakuje równie dobrze!

sdPotrzebujemy:

– 2,5 kg dojrzałych, miękkich śliwek węgierek (wydrylowanych)
– 800 g cukru
– 2 opakowania cukru waniliowego
– 80 g kakao naturalnego
– 100 g czekolady deserowej
– 1,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Śliwki myjemy i drylujemy, a następnie przekładamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc. Po tym czasie śliwki puszczą sok i będą nadawały się do gotowania. Inną opcją jest zmielenie owoców w maszynce do mielenia mięsa lub przy użyciu blendera tak, aby puściły sok. Owoce razem z sokiem dusimy na wolnym ogniu do momentu, gdy woda odparuje a masa zgęstnieje. Oczywiście należy pamiętać o częstym mieszaniu powideł, inaczej się przypalą.

Po kilku godzinach (ok. 3-4h) dodajemy cukier waniliowy i dusimy dalej. Gdy powidła uzyskają odpowiednią konsystencję, dodajemy kakao, czekoladę i cynamon. Mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze przez kilka-kilkanaście minut. Wrzącą masę przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy, stawiamy do góry nogami i studzimy pod kocem lub ręcznikiem. Jeśli mamy zamiar przygotować większość ilość śliwkowej nutelli na kolejne miesiące, dobrze jest dodatkowo zapasteryzować słoiki.

Nasza propozycja:  Do śliwkowej nutelli możesz również dodać uprażone, a następnie zmielone orzechy laskowe lub włoskie.

 

Smacznego!

 

6 Komentarzy w Śliwkowa nutella

  1. ta „oszukana” nutella jest po prostu
    ppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyycccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccchhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

1 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie pojawi się na stronie.




2 − = zero