Nowości

Pesto – zgnieciona pasta zdrowia?

Pesto kojarzy nam się z zielonym sosem, którego głównym składnikiem jest aromatyczna bazylia. Ale ten włoski sos występuje w wielu wariantach smakowych i kolorystycznych. 

Zielony sos – to pesto alla genovese pochodzący z rejonu Genui we Włoszech. Jego głównym składnikiem jest bazylia. Do bazylii dodawana jest oliwa, parmezan, orzeszki piniowe oraz sól. Wszystkie składniki są ze sobą ucierane na gładką masę. Tak przyrządzony sos można używać jako dodatek do chleba (zamiast masła), makaronów, sera, mięs, sałatek warzywnych. Stosuje się go na zimno, ponieważ podgrzany nabiera gorzkiego posmaku.

Przeciwieństwem kolorystycznym do pesto z Geniu, jest czerwone pesto z Sycylii, gdzie głównym składnikiem są pomidory suszone na słońcu. Pasta sycylijska stanowi przeważnie dodatek do pizzy lub makaronu.

Gotowe pesto w słoiczkach jest dosyć drogie, dlatego warto przygotować własne, i to zaledwie w kilka minut!  Przedstawiamy przepis na pyszne tradycyjne zielone pesto alla genovese.

ww

Potrzebujemy:

– 125 g orzeszków piniowych
– 125 g startego parmezanu
– 1 duży pęczek świeżych listków bazylii
– 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
– 200 ml oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
– kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:

Orzeszki piniowe prażymy przez kilka minut na suchej, rozgrzanej patelni, aż staną się brązowe i pachnące. Następnie uprażone orzechy, parmezan, listki bazylii, sól, pieprz, czosnek mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i blendujemy na gładką masę.

Głównym składnikiem pesto są zielone liście bogate w błonnik, kwas foliowy, chlorofil, karoteny (czyli roślinną formę witaminy A) oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (zwłaszcza kwas alfa-linolenowy). Działają bardzo korzystnie na układ trawienny oraz nerwowy. Również jednonienasycone kwasy tłuszczowe oliwy i wielonienasycone orzechów są pożyteczne dla zdrowia. Polecamy!

 

3 Komentarze w Pesto – zgnieciona pasta zdrowia?

  1. makaron z pesto -> obiad w 5 minut

  2. uwielbiam pestoooo

  3. uwielbiam bazyliowe, ale też robiłam jeszcze pietruszkowe i z rukoli i z jarmużu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie pojawi się na stronie.




+ 6 = osiem