Nowości

Nie samym chlebem człowiek żyje

Statystyczny Polak zjada około 50 kg pieczywa rocznie. Po prostym przeliczeniu otrzymujemy dzienną porcję pieczywa, która wynosi 140 g, czyli 4 kromki chleba razowego lub 5 kromek chleba pszennego lub 3 kromki żytniego wysokobłonnikowego lub 2,5 bułki kajzerki.

Asortyment pieczywa obejmuje wiele gatunków: pieczywo pszenne graham, chleb pszenny razowy, bagietki, chleb baltonowski, żytni pytlowy, żytni sitkowy, pieczywo mieszane, z dodatkami ziaren, chałki, rogale. Można by jeszcze długo tak wymieniać, a listy pewnie i tak nie udałoby się zamknąć, ponieważ ciągle na rynku pojawiają się nowe produkty.

I tutaj nasuwa się pytanie czym one się tak naprawdę różnią i jakie pieczywo w takim razie wybierać?

Elementem różnicującym jest typ i rodzaj mąki. Do mąk chlebowych zalicza się mąki pszenne i żytnie, pozostałe (np. jęczmienna, owsiana, kukurydziana, ryżowa, sojowa, gryczana) uważane są za niechlebowe, używane jako dodatek do ciasta, nie składnik główny. Im bielsza jest mąka, tym bardziej delikatne jest wypiekane z niej pieczywo, ale jednocześnie mniej w nim składników mineralnych i błonnika. Za najbardziej korzystne dla zdrowia uznaje się produkty wypiekane z mąki pszennej razowej, orkiszowej, żytniej.

Modnym ostatnio zjawiskiem  stało się samodzielne pieczenie chleba. Poniżej przepis na chleb żytnio-razowy ze słonecznikiem na zakwasie.

Nie samym chlebem człowiek żyje

CHLEB ŻYTNIO-RAZOWY
NA ZAKWASIE
ZE SŁONECZNIKIEM

 

 

 

 

Potrzebujemy:

Na zaczyn:
– 4 łyżki zakwasu żytniego
– 1 l wody letniej przegotowanej
– 4 szklanki mąki żytniej

Na ciasto chlebowe:
– 0,5 kg mąki razowej (dowolnego rodzaju)
– 0,5 kg mąki pszennej
– 0,4 l wody letniej przegotowanej
– 2 łyżki soli
– 1 szklankę ziaren słonecznika

Dodatkowo:
– 1 łyżkę miękkiej margaryny lub masła
– 0,5 szklanki płatków owsianych

Przygotowanie:

Wymieszać zakwas z wodą i mąką, przykryć i zostawić na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej, aby powstał zaczyn. Za każdym razem należy pamiętać o przegotowaniu i przestudzeniu wody używanej do przygotowania zaczynu. Po upływie tego czasu odłożyć do słoika 4 łyżki na zakwas na kolejne pieczenie. Do pozostałej części zaczynu należy dodać przesianą mąkę (pszenną i żytnią), sól i, stopniowo wlewając letnią wodę, wyrabiać luźne ciasto. Najlepiej robić to ręcznie, jednak można użyć miksera z hakiem. Ciasto musi zostać dokładnie wyrobione, aby nie pozostały grudki mąki. Na koniec należy połączyć wszystko z ziarnami słonecznika.

Dwie podłużne blaszki keksówki o wymiarach ok. 30×15 cm wysmarować cienką warstwą masła lub margaryny i obsypać dokładnie płatkami owsianymi. Przelać ciasto (powinno sięgać 3/4 wysokości każdej blachy) i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Blaszki z wyrośniętym ciastem wstawić na kratę do piekarniku nagrzanego do 220 st. C i piec przez ok. 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200 st. C i piec przez kolejne 40 minut. Skórka chleba po upływie tego czasu powinna być zrumieniona i twarda.

Chleb można wyjąć z foremek, odwrócić do góry nogami i dopiec przez około 10 minut, aby boki i spód również stały się chrupiące.

 

Smacznego!

 

3 Komentarze w Nie samym chlebem człowiek żyje

  1. oj może kiedyś się przekonam do pieczenia chleba, ale tyle pysznego pieczywka w sklepach, że szkoda mi czas tracić na pieczenie ;P

  2. A to mój przepis na chleb – prostszy niż myślicie :)

    Składniki: 15g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 1,5 szklanki mleka, 3,5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 1 jajko

    Drożdże skruszyć do kubka, dodać cukier i trochę ciepłego mleka. Wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę mieszać z solą, później z drożdżami a na koniec dodać resztę mleka. Ciasto wyrabiać przez 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Podłużną formę wysmarować olejem. Włożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ponad brzeg foremki, na minimum 1 godzinę. Posmarować jajkiem i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 35 minut, na złoty kolor.

  3. zrobiła! – pyszny, poleca :0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie pojawi się na stronie.




5 − pięć =