Nowości

Masło vs. margaryna – odwieczna dyskusja

Masło czy margaryna? Producenci stosują wiele argumentów, by dowieść, że to właśnie ich produkt jest zdrowszy i smaczniejszy. Jednak który  wybór jest lepszy?

Margaryna

Zacznijmy od margaryny. Najczęściej kupowana jest przez ludzi dbających o linię oraz tych z nieprawidłowym poziomem lipidów we krwi. Będąca produktem roślinnym nie zawiera cholesterolu, a dodatek steroli roślinnych w niektórych z nich blokuje wchłanianie tego składnika w organizmie. Obecność jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych chroni przed chorobami serca. W skład margaryny mogą niestety wchodzić także izomery trans, powodujące wzrost „złego” cholesterolu i przez to prowadzić do rozwoju m.in. miażdżycy. Coraz częściej jednak produkcja margaryn oparta jest na tłuszczach estryfikowanych, co oznacza, że znaczna ich większość pozbawiona jest izomerów trans lub zawiera ich śladowe ilości.

Minusem margaryn jest to, że nie zawierają naturalnych witamin, a proces rafinacji olejów przez ich przemianę w margarynę pozbawia tłuszcz pożytecznych dla zdrowia naturalnych substancji, jak karotenoidy, flawonoidy, tokoferole. Poza tym, nie należy do produktów tak lekkostrawnych jak masło – powoduje czasem nieprzyjemne dolegliwości u osób o wrażliwszym przewodzie pokarmowym. Przeciwwskazaniami do stosowania margaryn jest okres ciąży oraz laktacji, margaryn nie powinny także spożywać dzieci do 3 roku życia.

Masło

Masło jest natomiast produktem pochodzenia zwierzęcego. Zawiera witaminy A, D, E, a także karoten, lecytynę, kwasy omega 3 wpływające pozytywnie na pracę serca oraz CLA (sprzężony kwas linolowy) pomagający w redukcji tłuszczowej masy ciała. Ponadto stwierdzono, że przeciwdziała rozwojowi zmian miażdżycowych spowodowanych niewłaściwą dietą. Składniki o właściwościach antynowotworowych to kwas masłowy oraz sfingolipidy.

Wielu przeciwników masła obawia się go z uwagi na obecność cholesterolu. Potrzebujemy go jednak do budowy błon komórkowych, dlatego też dzieci w okresie wzrostu oraz kobiety w ciąży i karmiące nie powinny go unikać. W przeciwieństwie do margaryn, masło jest zdecydowanie łatwiej trawione oraz lepiej tolerowane nawet w przypadku niektórych schorzeń układu pokarmowego. Przeciwwskazaniami do stosowania masła są zdiagnozowane choroby układu krążenia. Nie zaleca się również, aby na nim smażyć potrawy. Łatwo się przypala, a w jego dymie znajdują się związki chemiczne niebezpieczne dla zdrowia.

Margaryna czy masło?

Masło oraz margaryna są zbliżone do siebie pod względem kaloryczności. Dorosła osoba bez problemów z cholesterolem może jeść zarówno masło jak i margarynę. W przypadku osób starszych oraz cierpiących na choroby serca czy układu krążenia zalecane jest spożywanie margaryny, co nie oznacza, iż raz na jakiś czas osoba ta nie może sobie pozwolić na masło.

 

9 Komentarzy w Masło vs. margaryna – odwieczna dyskusja

  1. skjcndskjvbcdk // 27 Styczeń 2015 at 19:57 // Odpowiedz

    Masło, jest naturalne, a w margarynie znajdują się metale używane jako katalizatory w trakcie uwodorniania tłuszczu roślinnego, dlatego na dłuższą metę nie radzę jej używać do jedzenia.

  2. smalec!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. masło, ale tylko takie prawdziwe

  4. margaryna lepiej się rozsmarowuje na chlebie i dlatego używam margaryny, ale wybieram takie dobrej jakośći

1 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie pojawi się na stronie.




5 − cztery =