Dietetyczne ciasteczka

Ciasteczka są dietetyczne, pożywne i dość szybkie w przygotowaniu. Sprawdzą się jako dodatek do kawy, drugie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Idealne zarówno dla osób na diecie jak i dzieci.
DIETETYCZNE CIASTECZKA
BEZ MĄKI, CUKRU I TŁUSZCZU
Potrzebujemy:
– 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
– 1/3 szklanki pestek z dyni
– 1/2 szklanki otrębów owsianych
– 1/3 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
– 1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek
– 1/2 szklanki suszonej żurawiny
– 2 łyżki płatków migdałowych
– 2 łyżki rodzynek
– 10 łyżeczek mąki kukurydzianej
– 3 łyżeczki stewii lub innego słodzika
– 2-3 łyżki miodu
– 1/2 łyżeczki sody
– 1/2 łyżeczki proszku po pieczenia
– 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
– 1/3 szklanki mleka
– 3 łyżki jogurtu
– 1 jajko
Przygotowanie:
Bakalie i suche składniki mieszamy wszystkie razem w naczyniu. Osobno roztrzepujemy jajko. Do wymieszanych składników dodajemy po kolei jogurt, jajko i rozpuszczony w ciepłym mleku słodzik i miód. Masę wyrabiamy ręcznie. Jeśli masa jest za sucha, możemy dodać jeszcze jedno roztrzepane jajko lub trochę mleka, jeśli za rzadka – dosypać ulubionego suchego składnika lub mąki kukurydzianej.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, układamy obok siebie porcje masy, odpowiednio je formując. Pieczemy około 25-30 minut. Warto sprawdzać co jakiś czas, czy ciasteczka się za mocno nie przypiekają. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Najlepiej przechowywać w dużym słoiku.
Smacznego!
domyślam się, że są prze-prze-pyszne, ale wolę nie robić, bo zjem je na jedno posiedzenie ;/
proste i genialne – dzisiaj robię
Najlepszy deser na świecie

Są bardzo dobre, ja przechowuje ciasteczka w dużym słoiku z IKEA i zjadam codziennie 2 na II śniadanie – 2w1 -> zdrowie i coś słodkiego w jednym
Ciasteczka są przepyszne.. Właśnie się nimi zajadam! Dodałam jeszcze ciut aromatu migdałowego i wiórki kokosowe! Dla mnie bomba!!