Nowości

Burgerowe love

Jak burger, to tylko wołowy? Wcale nie! Często decydujemy się na różne warianty tego klasyka – wege, meksykańskie, a nawet w wersji francuskiej, z rukolą i serem camembert. W końcu burger burgerowi nierówny, a to, z czym go podamy – zależy tylko od nas.

 

6863_max

 BURGERY ŁOSOSIOWE

 

 

 

 


Potrzebujemy:

– 0,5 kg łososia (filet)
– 1 cytrynę
– sól i pieprz do smaku
– marynatę do ryb (opcjonalnie)
– 2 bułki ciabaty
– garść rukoli
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki majonezu
– kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Łososia myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną, marynujemy ulubioną przyprawą do ryb. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie smażymy na patelni z obu stron lub grillujemy kilka minut.

W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając czosnek z majonezem. Bułki kroimy na pół i wstawiamy na chwilę do rozgrzanego piekarnika, aby były ciepłe. Dół bułki smarujemy sosem, następnie kładziemy umytą rukolę. Następną warstwę tworzy łosoś, kolejną sos i połówki pomidorków koktajlowych. Całość przykrywamy górną częścią bułki.

Burgery podajemy zaraz po przygotowaniu.

 


 

Burgerowe love

BURGERY PODPIEKANE

 

 

 

 

 

Potrzebujemy:

– 0,5 kg mięsa mielonego z indyka (lub tofu)
– 1 żółtko
– 1 łyżkę oliwy
– garść posiekanej pietruszki i/lub zioła prowansalskie
– sól, pieprz, paprykę w proszku do smaku
– 2 bułki grahamki
– 4 liście sałaty
– 1 awokado
– 1 pomidora
– pół czerwonej cebuli
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżkę ketchupu
– 1 łyżkę musztardy

Przygotowanie:

Mięso mielone (lub w wersji wegetariańskiej tofu) doprawiamy do smaku, łączymy z żółtkiem, oliwą, ziołami oraz posiekaną pietruszką. Formujemy kotlety, które dokładnie obsmażamy z każdej strony.

Sałatę myjemy, pomidora i cebulę kroimy w plasterki. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Następnie przygotowujemy sos. Łączymy ketchup, majonez i musztardę, doprawiając papryką w proszku.

Bułki kroimy na pół i lekko podsmażamy na patelni. Dół bułki smarujemy sosem. Na to kładziemy sałatę. Następną warstwą jest kotlet, na którego kładziemy plasterek pomidora i cebuli. Na górę dajemy sos. Następnie dekorujemy burgera kawałkami awokado. Składniki są oczywiście kwestią naszych upodobań kulinarnych, można je dowolnie dobierać i łączyć.


Smacznego!

3 Komentarze w Burgerowe love

  1. wyglądają smakowicie :)

  2. omnommmmnommmmmmmmmmmmm

    …….. próbowałam łososiowego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie pojawi się na stronie.




+ 4 = jedenaście